Ltu avslöjar ditt undermedvetna

Foto: Johan Baggström

Hjärnans undermedvetna processer kan avslöjas i ett nytt, mobilt laboratorium på Luleå tekniska universitet. På onsdag, den 5 april, bjuder universitetet på en förhandsvisning.

I laboratoriet kan forskare, i realtid, få en bild av hjärnans undermedvetna processer vid tester i olika miljöer. Flera mätmetoder kan användas samtidigt och resultaten samanalyseras.

Syftet är bland annat att minska felaktiga eller farliga beteenden när vi människor använder ny teknik – som självkörande bilar.

Experiment som genomförs under själva pressvisningen:

Förardistraktion: Vi studerar hur föraren och körningen påverkas av att skriva ett SMS samtidigt som man kör. En standardiserad bilsimulator för förardistraktion kommer att användas tillsammans med teknik för att mäta ögonrörelser och GSR.

Arbetsmiljö i kontorslandskap: Vi studerar mental belastning vid en koncentrationskrävande uppgift som utförs i en lugn miljö och i en miljö med störande ljud. Mental belastning kommer att mätas med EEG och GSR.

Reklamens emotionella påverkan: Vi utvärderar olika personers emotionella respons på olika typer av reklam. Emotionell respons kommer att mätas med ansiktsuttrycksanalys och GSR.

Medverkar gör Bjarne Bergquist, professor i kvalitetsteknik, Camilla Grane, forskare i teknisk psykologi, Peter Törlind, forskare i produktinnovation samt studenter som medverkar i experimenten.

Källa: Luleå tekniska universitet