Ungt designföretag redo för SM

De blivande ingenjörerna och arkitekterna provar på företagande redan i skolan, Nordic Life UF. Therese Rosenqvist, Anna Johansson Nordlander, Elise Orre, Hanna Sundling, Jennifer Palo (foto privat)

Fem elever på Teknikprogrammet i Luleå, inställda på en framtid som ingenjörer och arkitekter, har fått smak för design. Under mässan Entreprenörskap på riktigt utsågs länets vassaste UF-företag och Nordic Life UF vann kategorin Produktutveckling.

– Det var lite oväntat att vinna, men vi är stolta och nöjda. Det är så coolt att folk vill köpa det vi skapat, säger Hanna Sundling.

Nordic Life UF består av fem tjejer på Teknikprogrammet, som fått en flygande start på sin utbildning – som bland annat innefattar design. Design har gänget verkligen fått prova på när de tog fram produkten ”Skiholder”, en praktisk pryl för alla skidåkare som både vill låsa fast och bära skidor enkelt.

– Alla i företaget åker skidor och vi tänkte på vilka problem vi har i backen när vi ska bära skidorna, berättar Hanna Sundling om bakgrunden till affärsidén.

Samarbetat med

näringslivet

Processen till färdig produkt har varit lång med många prototyper efter vägen. UF-företaget har haft gott stöd av rådgivare från näringslivet, bland andra Hannes Nyberg på Nybergs mekaniska som diskuterat materialval med tjejerna.

– Vi är alla inne på att bli arkitekter eller ingenjörer efter skolan och vi har helt klart börjat tänka på hur allt hänger ihop designmässigt. Hur vill andra ha produkten? Nu har vi en multifunktionell produkt som också är lätt att stoppa ner i fickan och inte skadar skidorna när den används.   

   

Nästa utmaning är

resan till SM i Ung

Företagsamhet. 

– Vi har börjat fundera på vår monter och har vi ska frakta ner alltihopa. Vi är så taggade och ser verkligen fram emot Stockholm, säger Sundling.

   

På mässan Entreprenörskap på riktigt 2017, arrangerad av Ung Företagsamhet Norrbotten, fanns totalt 124 utställande företag, drivna av drygt 380 elever från hela länet. Under mässan får UF-företagarna, som driver företag som en del av sin utbildning, chans att möta kunder och ställa upp i tävlingar där näringslivet är jury.

Samtliga vinnare, se: http://ungforetagsamhet.se/norrbotten/siktar-pa-guld-i-sm-unga-foretagare

Källa: Luleå kommun