SM i ekonomi på Luleå tekniska universitet

​I maj arrangeras SM i Ekonomi 2017 på Luleå tekniska universitet. Projektgruppen bakom den prestigefyllda tävlingen. Foto: Elin Forslund

I maj arrangeras Svenska mästerskapen i ekonomi 2017 på Luleå tekniska universitet. I den prestigefulla tävlingen konkurrerar 22 lärosäten från hela landet om titeln ”Svensk mästare i ekonomi”.

– Det är en stor tävling med hård intern konkurrens om vem som ska få representera sitt lärosäte. Varje lärosäte representeras i semifinalen med ett lag på tre personer och fyra lag går vidare till finalen. Den åttonde mars hölls deltävlingar för ekonomistudenter över landet där studenterna skrev en tre timmar lång tenta för att kvalificera sig, säger Isabella Holmberg som är tävlingsansvarig och student på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Temat för tävlingen är ”Nurture today. Conquer Tomorrow”. Vinnarna utses av en jury bestående av två externa domare, två domare från Luleå tekniska universitet samt en huvuddomare, professorer, forskare, lektorer. Varje lärosäte representeras i semifinalen med ett lag på tre personer och fyra lag går vidare till finalen. Finalen är öppen för allmänheten och går av stapeln lördagen den 13 maj klockan 13:00 på Kulturens hus i Luleå. Då får lagen svara på frågor inför publiken och momenten baseras på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram. På så sätt blir tävlingen en värdemätare mellan lärosätena.

Studenterna som deltar i tävlingen får något att berätta om i sitt CV och för Luleå tekniska universitetets del är det en vinst att få vara värd för arrangemanget som väntas locka över 300 besökare från hela landet.

– Tävlingen har funnits i över trettio år och det är roligt att vi har en duktig studentorganisation som nu får vara med att arrangera den. Det är ett bra sätt att synas och höras på. Att vi samverkar med andra lärosäten är också viktigt för att sätta universitetet på kartan, säger Daniel Örtqvist, professor i entreprenöskap och innovation, vid Luleå tekniska universitet.

För tävlingsansvariga Isabella Holmberg är såklart fokus på att utse de svenska mästarna i ekonomi, men det handlar också om att skapa ett bra arrangemang.

– Det är en tävling där alla universitet och högskolor får integrera med varandra och vi ska ha roligt på vägen när vi utser vinnarna, avslutar hon.

Luleå tekniska universitet har ett lag med tre ekonomistudenter som kommer att delta i SM på hemmaplan, Luleå tekniska universitet.

– Vi har duktiga studenter på våra ekonomiutbildningar. Förra året knep de en tredjeplats i tävlingen och det är vi stolta över, säger Daniel Örtqvist.

Bakom SM i Ekonomi står Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, S.E.R.O., en paraplyorganisation för ekonomföreningar/kårer runt om i hela Sverige.

——

Kontakt: Daniel Örtqvist, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, daniel.ortqvist@ltu.se, 0920-49 22 82, Isabella Holmberg, tävlingsansvarig och student på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, tavling@smiekonomi.com, 070-876 23 62