Njuter du av livet och samtidigt får saker och ting gjorda?

Jag var och lyssnade på Kjell Enhager förra veckan och blev extra inspirerad. Vad är skillnaden som gör skillnaden?

Jag är mindre bra på att njuta av saker som jag har presterat. För mig är det vägen till själva prestationen som är viktig men sedan då jag lyckats så är det inget mer med det. Så himla dumt, eller hur! Inte för att man ska bli sin egen prestation på något sätt, men att faktiskt berömma och vara stolt över att man lyckats med något är jätteviktigt.
Jag minns när jag gjorde min tjejklassiker, eller när företaget ökade omsättningen med över 250 % under andra året. Vad gör man då, jo man ser istället nästa mål och vill gå vidare på nästa grej innan man ens hunnit fira överhuvudtaget.   

En annan mental tränare, Olof Röhlander, tar upp detta i boken
   ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”. Jag har under många år varit bra på att få saker gjorda men mindre bra på att njuta av livet.

Men jag har börjat upptäcka mer och mer att det faktiskt går ganska bra att koppla samman båda och faktiskt också lära sig att njuta på riktigt över det man sliter och kämpar för, men även att bara vara i vardagen och att man duger för den man är attityden. Orkar jag inte vara social så säger jag nej istället för att det ska kosta mer energi som man egentligen inte har.
Jag är också mamma till två livliga småtroll och innan jag blev medveten om mitt beteende så tyckte jag att hämtning och lämning på förskolan var en ganska energikrävande och stressig procedur. En sak jag lärt mig är att livet faktiskt också ska levas medan man tar sig från punkt A till punkt B. Tidigare har det varit transportsträcka, nu ser jag till att vi får kvalitetstid på morgonen, hinner mysa och ibland äter vi frukost tillsammans hemma och tar den tiden det tar att klä på och göra oss i ordning. Att njuta av alla uppgifter som finns i livet har verkligen varit en viktig pusselbit som fattades i mitt liv.

När man har fått mer lugn i kroppen, så ser man också hur pass stressade många i vårt sam-hälle är. Ta bara i trafiken, vilken hets! Nu när cyklarna börjar komma fram på landsvägarna så uppmanar jag alla bilister att hålla avstånd till de oskyddade trafikanterna och inte markera att det är bilistens väg genom att köra nära. En avsaknad av empati och medmänsklighet. Jag har både varit med om den situationen själv och känner människor som, nästan blivit påkörda. Att ta cykeln till jobbet eller som motionsform är så mycket smartare än att ta bilen både för miljön, ekonomin och din hälsa.

Kom också ihåg att njuta av livet och inte bara stressa -igenom det, eftersom vi bara får ett så vitt jag vet.

/ Lina Svensson Ek
lina@limonwellness.se