Kärnkraft nära, mikro- plaster & engagemang!

Johanna Nilsson visar en tygpåse hon har med i affären att handla frukt och grönsaker i istället för att ta en ny plastpåse varje gång.

Det är en engagerad och bubblande Johanna Nilsson som jag träffar på SNFs kontor i centrala Luleå. Att hon brinner för miljön och sin förening Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) går det inte att ta miste på. Det finns 13 kretsar i Norrbottens län och Johanna är ordförande i Luleåkretsen. Hon är även suppleant i styrelsen för Norrbottens Länsförbund.

Johanna berättar om den nystartade Hav och vattengruppen i Norrbotten som hade kick-off den 3 juni i år. Den ska värna om det vatten som finns i länet på alla olika sätt. Just nu är det fokus på känsliga vattendrag och Bottenvikens status, t.ex. hur det påverkas av det kärnkraftverk som påbörjats att byggas 15 mil från svenska gränsen i Finland.
Byggnationen av detta kärnkraftverk är en fråga i sig som nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken jobbat hårt med och där SNF i Luleå stödjer det kärnkraftfria alternativet till 100 %.
Johanna och SNF tycker inte att bygget av kärnkraftverket Hanhikivi i Pyhäjoki borde fullbordas, och ser inte varför Luleå kommun inte är en av de 16 kommuner som säger nej till byggnationerna.
Hon är även kritisk till att bla statsminister Stefan Löven och miljöminister Karolina Skog inte tar sitt ansvar i frågan då den är så pass allvarlig.

Kärnkraftverket byggs av ett statligt ryskt bolag som heter Rosatom som dessutom äger 34% av det bolag som äger hela kärnkraftverket, Fennovoima. Rosatom har nyligen försökt genomföra ett likadant projekt i Sydafrika, dvs bygga ett nytt kärnkraftverk där, men fått avslag.
   Sydafrika sa nej av miljöskäl och med motiveringen att de kommer att satsa på solenergi istället.
    ”Att satsa på något annat än förnybar energi är att ta ett steg tillbaka. Att dessutom påverka Bottenvikens ekosystem är katastrofalt. Bottenviken är ett grunt innanhav med låg vattensomsättning och ett mycket speciellt, sårbart system” säger Johanna.

Barsebäck lades ner i Skåne efter åratal av protester från Danmark och även debatt i Sverige om kärnkraft. Hur kan den svenska regeringen efter det bara låta Finland bygga ett nytt kärnkraftverk så nära vår gräns utan en ordentlig utredning eller föra storskalig debatt om det?

Hav och Vattengruppen har också valt att fokusera på mikroplaster och just nu har intresset för plasten i haven generellt exploderat.
    Johanna hade inget direkt svar på varför det sker just nu, med tanke på att denna miljöförstöring pågått länge, men det som kan ha gett skjuts i ämnet är ett EU-direktiv om att minska plastanvändningen, bl.a. plastpåseförbrukningen, från 2014.
    Det gick därefter ut till alla medlemsländers regeringar och har varit på remisser och bearbetats i respektive land. Nyligen gick Sveriges regering ut med att vi ska minska plastpåseförbrukningen med hälften.

Johanna har en idé om ett projekt i Luleå som hon vill kalla ”Plastpåsefria Luleå” där hon söker samarbetspartner och finansiering. Vi är båda helt överens om hur bra det fungerar att ta med tygkassar till mataffären när man väl vant sig vid det.
    Johanna visar även små tygpåsar i ekologisk bomull som hon har med och använder istället för alla dessa plastpåsar vi stoppar frukt och grönsaker när vi handlar. De är gjorda i Frankrike av Ecodis, men beställda inom Sverige.

En annan fråga som SNF reagerat starkt mot är att Skogsstyrelsen pausat all inventering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige medan skogsavverkningen fortgår.
    Det leder till att värdefull skog och unika arter kan skövlas medan Skogsstyrelsen utreder och gör om metodiken för att inventera dessa områden, enligt Johanna.
    SNF har som motåtgärd ordnat kurser i inventering av nyckelbiotoper och helger där de går ut och inventerar i skogen.
    ”Att vi som ideell förening måste göra deras jobb medan de tar en paus är rent ut sagt pinsamt. Det här ska inte behöva ligga på vårt bord. Att överlämna jobbet till sakägare vet vi av erfarenhet att det inte blir bra” säger Johanna

Svenska Naturskyddsföreningen har aktiviteter för alla sina 226 000 medlemmar i olika varianter. Man kan engagera sig i någon speciell fråga, som t.ex. i Hav och vattengruppen, påverka politiska beslut genom att gå med i någon kretsstyrelse, följa med på kurs som arrangeras av den lokala kretsen eller nätverka och hitta andra som brinner för samma sak som du på olika konferenser som länsgrupperna arrangerar.
    SNF har också aktiviteter för barn inom Natursnokarna som är för 4 – 8-åringar, Minifältisar för barn 7 – 12 år och Fältbiologerna för ungdomar upp till 25 år.
    I Luleå finns bara Natursnokarna just nu, men Luleåkretsen jobbar nu för att hitta ungdomar för att sätta ihop en styrelse till Fältbiologerna och ledare till deras träffar.
    Så vet du någon, eller själv är, en ungdom under 25 år som brinner för miljön och vill ha inflytande i frågan så passa på att höra av er till Johanna Nilsson på SNF i Luleå.

Johanna Nilsson brinner för miljön och som ordförande i SNFs Luleåkrets kan hon påverka i positiv riktning lokalt.

Text och Foto: Jennie Nilede

Här är Johannas topp 5 miljötips: • Köp inte plastpåsar. Ta med tygkassar. Detta startar sättet att tänka miljömässigt på och snart dyker det upp tankar på andra ställen än just i affärerna om plast som vi använder. • Börja med att köpa något du brukar handla som ekologiskt, t.ex. bananer eller nåt annat. Tänk inte att allt måste bytas ut direkt, det kommer när man vant sig vid att handla någon produkt ekologiskt först. • Ifrågasätt saker på jobbet, t.ex. om ni har ekologiskt och fairtrade-kaffe? Är fikabrödet ekologiskt? Din påverkan på ditt nätverk är större än du tror och ditt nätverk är också större än du tror! • Ta tåget istället för flyget. Där är det stor skillnad i påverkan på miljön. • Stöd någon förening som jobbar med miljöfrågor, då kan du göra stor skillnad även om du inte har så stor kunskap, ork eller tid. Det behöver så klart inte vara SNF, det finns fler som jobbar aktivt för miljön.