Spännande att få se Arcus Fyndmarknad”

Antikrundans Knut Knutson tycker det blir spännande att få se Arcus Fyndmarknad.

Arcus fyndmarknads 25-årsjubileum lördagen den 28 oktober får besök en av landets ledande auktoritärer på området. Antikrundans Knut Knutson.
   – Det blir jättespännande, jag har sett många intressanta saker när jag rest i Norrbotten och hoppas få se nya föremål nu.

Han är känd från tv-succén Antikrundan, till vardags chefsindentent vid Uppsala Auktionskammare och en van resenär på allt från loppisar till auktioner. Riket runt. Och Norrbotten har han ett särskilt gott öga till.
   Knut Knutson minns spontant en auktion utanför Råneå för 30 år sedan där han blev överraskad över ett fynd:
   –
Helt plötsligt fick jag se en brödfjöl som var 60 centimeter i diameter, det hade jag aldrig tidigare sett… i södra Sverige är de 20 centimeter. Men då fick jag lära mig om det norrbottniska tunnbrödsbaket (skratt!).

   – Jag har också varit och i Lainio och då blev jag så förvånad när de som fiskade i älven kastade bort gäddorna. Det var ”skräpfisk”. De ville bara ha öring och lax. Gäddorna hamnade i snåren…

Vad hoppas du få se på fyndmarknaden?
Förhoppningsvis något helt oväntat. Men jag kan tänka mig att det kan finnas en del sameslöjd. Och den samiska kulturen är härlig i sin form och uttryck. Så det vore kul. Sedan finns det många vackra saker i Tornedalen på gränsen mot Finland. Hela den dalgången rymmer många fina saker, underbart möbelmåleri bland annat.

   – Det som också är typiskt för norra Sverige är att många av de antikare möblerna, som är 150 till 200 år, är väldigt välbehållna. De är friska. De är i princip aldrig maskätna, till skillnad från i södra Sverige.

Arcus Fyndmarknad – Sveriges största fyndmarknad.
i Karlsvik i Luleå.
När: 28 okt äger den rum för 25:e året.
Historik: Har ägt rum 50 gånger under 25 år, vår och höst.
Resultat: Över 10 miljoner saker har bytt ägare och återvunnits istället för att hamna på tippen
Antal utställare: 350, cirka 20 procent är hitresta, en blandning från vanliga säljare som gjort ”vindsröjning” till antikhandlare.
Besökare: Bland alla de cirka 5000 besökarna per gång så kommer det också cirka 10-12 bussar från Finland enbart för att besöka fyndmarknaden.
Bonus: idrottsföreningar tjänar pengar på parkeringsavgiften och det som inte säljs doneras ofta på plats, saker för 200 000 kr per år går till Pingstkyrkan eller liknande organisationer, har varierat genom åren.

Källa: http://arcusfyndmarknad.se