Internationellt stormöte i Luleå 

Barents Road är en vägförbindelse som sträcker sig genom Norge, Sverige, Finland och Ryssland. På norsk sida sträcker sig förbindelsen från Bodö – Fauske – Saltdal. På svensk sida fortsätter sträckningen genom Arjeplog – Arvidsjaur – Älvsbyn – Luleå – Kalix – Haparanda. Vägförbindelsen fortsätter på finska sidan och går genom Tornio – Keminmaa – Tervola – Rovaniemi – Kemijärvi – Salla för att fortsätta in på den ryska sidan genom Kandalaksha – Kovdor – Poliamy Zory – Apatity – Kirovsk – Monchegorsk – Olenegorsk – Murmansk.

Målet för ”Barents Meeting” var att komma fram till vilken roll föreningen Barents Road ska ha i framtiden. Efter gruppvisa diskussioner var delegaterna överens om att föreningen har en viktig roll att fylla vid exempelvis näringslivsutveckling och erfarenhetsutbyten. Frågan om vilka insatser det går att enas om i gemensamma projekt avhandlades också.

Ett tema som också diskuterades var ungdomar i Barents. Det finns förslag på att genomföra Barents ungdomskonvent 2018 men ort för konventet är inte fastslaget.

Föreningens organisation samt bemanning av kansliet diskuterades. Konferensen enades om att det är av vikt att ha ett kansli som kan fungera som servicepunkt för att hantera fortsatt gemensam utveckling. Det finns en ambition att anställa en verksamhetsledare med placering på kansliet. Anställningen ska vara en projektanställning där också deltagande kommuner avsätter del av tjänst för att skapa kontinuitet i arbetet. Luleå kommun har blivit tillfrågad om att bli kansliort. Frågan kommer att behandlas och föreningens styrelse får svar under december 2017. I förfrågan ingår även att se över finansiering av kansliets kostnader och verksamhetsledarens projektanställning.

Föreningen Barents Road genomförde även sin årskongress. Styrelsen består av ledamöter från Norge, Sverige, Finland och Ryssland. För första gången valdes ryska representanter in i styrelsen. Ordförande Mårten Ström, Luleå, fick förnyat förtroende.

Samtliga deltagare är mycket nöjda över genomförandet av ”Barents Meeting”.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://www.lulea.se/