Lärling – ett steg närmare drömmen

Yrkesstolthet viktig

Att hon valt lärlingsutbildning för att kunna arbeta med sitt intresse är en god förutsättning för att lyckas. I alla fall om man ska tro Björn Johansson, ägare, Luleå Plåt & Billack.

– Det viktigaste för att en lärling ska lyckas är att vara intresserad. Sen bygger vi tillsammans med Vuxenutbildningen vidare därifrån och ger de bästa förutsättningarna vi kan, förklarar han.

Björn Johansson ser fram emot att erbjuda nya lärlingsplatser i framtiden.

– På samma sätt som att vi vill skicka ut perfekta bilar från verkstaden vill vi skicka ut perfekta lärlingar i arbetslivet. Det ligger en yrkesstolthet i det, förklarar han.

Kompetensförsörjning krävs

Fler lärlingar lär behövas framöver. Många branscher skriker efter anställningsbara personer, vet Björn Markinhuhta som är lärare på lärlingsutbildningen:

– Vi behöver fler som Maria-Sofia som karriärväxlar men även högstadieelever som vill gå utbildningen. Som lärling lär du dig mycket genom praktisk övning. Du tillbringar fyra dagar i veckan hos ett företag. Sen har du en hemmastudiedag där du bland annat fördjupar dig i teoriuppgifter. Utbildningen ger gymnasiebetyg och du är även berättigad att söka studiemedel från CSN, förklarar han.

I framtiden hoppas Maria-Sofia att hon får fortsätta att arbeta med just det hon gör nu. Björn Johansson hoppas att hon blir kvar på firman:

– Jag hoppas att hon har tagit över det här företaget om tio år! Hon kommer att bli bättre än vad jag är. Då får hon lära mig hur man gör, avslutar han.

Bra att veta om lärlingsutbildning

  • Intresseanmälan till lärlingsutbildningen kan göras på lulea.se.
  • • Arbetsgivare som vill veta mer kan vända sig till Vuxenutbildningen i Luleå.
  • • Utbildningsområden som erbjuds är bland annat inom omsorg, hantverk, industri/teknik, handel och service, fastighetsskötare, lokalvård, restaurang samt drift och underhåll.

Robin Lindquist

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://www.lulea.se/