Little Max rockkung sedan 1958

Max Aldrin uppträdde nyligen på en födelsedagsfest på Blackis i Svartöstaden.

1958 för exakt 60 år sedan blev Max Aldrin i rollen som Little Max utsedd till Luleås Rockkung vid en rockgala i Folkets Hus i Luleå.
   – Eftersom jag inte har abdikerat så innebär det väl i praktiken att jag regerar fortfarande, säger den regerande legenden med ett lurigt leende på läppen.

Delar av landets rockelit på den tiden uppträdde vid rockgalan i Luleå. Little Gerhard, Rock-Boris och Rock-Ragge.
   – Förstapriset var en singelskiva med Ella Fitzgerald, med ”April in Paris” på ena sidan. Duke Ellingtons orkester spelade, minns Max Aldrin.

På den tiden bodde Max Aldrin i Svartöstaden. Det gjorde även den legendariske trummisen Gunnar ”Päronet” Lindqvist, som spelade i Swingers på den tiden. Han ansågs av många vara en av landets bästa inom sitt musikaliska område.
   Trumlegenden bildade ”Päronets Orkester med Little Max” tillsammans med Lasse Hägg på ståbas, kusinen Sverker Hägg på trumpet samt Ulf Westman, som jobbade som konduktör hos Hurtigs Omnibuss, på dragspel. Och Max Aldrin spelade gitarr och sjöng Elvislåtar och alla övriga låtar som var populära på den tiden.

I Juoksengi blev det upplopp. Publiken började kasta ut stolar genom fönstren, som visserligen öppnades innan. Där fick den unge Max Aldrin, endast 15 år, skriva autografer. Ibland på strumpebanden på tjejerna, som oftast var äldre.
   – Då hade vi 50 kronor vardera i gage. Samma lön som jag hade i veckan som bagarlärling. På en vecka kunde jag tjäna 150 kronor. Valet blev enkelt. Jag valde musiken, berättar Max Aldrin.

I Landsjärv har vi fortfarande publikrekord. Det kom 500 personer till lilla Landsjärv, tvåa på den listan är Flamingokvintetten. Då kostade det en krona att gå in på dansen.
   1958 på hösten flyttade Max Aldrin till Västerås. Och där kunde han få från 1 000 till 1 500 kronor för att sjunga två-tre låtar. Han har även uppträtt med Laila Westersund, Östen Warnerbring, Annefrid Lyngstad och Lilly Berglund med hennes pianist Göte Vilhelmsson.

Konferencier och födelsedagsbarnet Kenneth Strömberg, tidigare internationell mästare i karaoke, framförde sina klassiker från 1960-talet.

I modern tid har Max Aldrin uppträtt på ”60-tals Afton på Blackis” med Lennart Grahn, Kenth Åbergh samt undertecknad.

Text: Kenneth Strömberg