Luleås nyaste skola gör plats för fler

– Vi pratade bland annat om hur vi ska jobba tillsammans och vilka läromedel vi ska ha. Vi är inspirerade av och jobbar efter Reggio Emilia-pedagogiken, säger Therese Landström.

Undervisning i mindre grupper

Tanken är att skolan ska växa successivt. Hösten 2017 började 110 elever. År 2020 ska det gå 500 elever här, i förskoleklass upp till och med årskurs 6.

– Vid starten hade vi elever upp till årskurs 4 och när de eleverna börjat årskurs 6 är skolan full.

Eleverna delas in i årskurser och håller till i hemvisten som består av klassrum och grupprum i olika storlekar. I dem kan det bli upp till 70 barn. Barnen delas sedan in i mindre grupper.

Vi går till fyrornas viste. Det är onsdag och då arbetar eleverna med projekt som innefattar flera ämnen. Temat vid vårt besök är miljö och hållbar utveckling. Under förmiddagen har de haft tipspromenad och nu går de igenom svaren.

– Hur länge tar det för ett tuggummi att brytas ner på marken? läser läraren. Eleverna vet svaret: 20 till 25 år.

Gemenskap både inne och ute

I centrum av skolan finns en stor trappa.

– Här samlas vi innan vi går och äter. Och här hade vi vårt luciafirande, då satt vi i trappan och luciatåget stod nedanför, säger Therese Landström.

Det finns gott om gemensamma ytor och de stora fönstren gör att det blir mycket ljust överallt. På flera ställen står elevskåp. Inget har lås.

– Nej, vi pratar mycket om att vara rädd om allt och respektera varandras saker.

Skoldagen börjar med att läraren och gruppen träffas i vistet för att gå igenom dagens schema. När det sedan blir dags för lunch samlas barnen i trappan med pedagogen innan de går till bistron. Buffén står i ett rum och restaurangen är uppdelad i mindre utrymmen. Varje barn har sin egen sittplats. Just den här dagen serveras det palt med fläsk.

På Tallkronanskolan vistas man utomhus en hel del. Gården är byggd för att det ska gå att ha utomhusundervisning, med sittplatser. Här finns också ställningar för lek och en grillplats. Skolan har även en egen idrottshall, Kronanhallen som invigdes i augusti i år.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://www.lulea.se/