Torbjörn Isaksson en av länets bästa fotbollsspelare någonsin

Torbjörn Isaksson anses vara en av länets bästa fotbollsspelare någonsin.

Den 19 maj 1950 föddes Torbjörn Isaksson. Samma dag spelade pappa Lennart i IFK Luleå mot Friska Viljor.
   Den 19 maj 1968 fyllde Torbjörn 18 år. Samma dag debuterade han i IFK Luleås A-lag mot Friska Viljor.

Torbjörn Isaksson, en av länets mest talangfulla fotbollspelare någonsin, var en av stjärnorna i IFK Luleås allsvenska fotbollslag 1971.
   Pappa Lennart var legendarisk fotbollsspelare och sedermera lagledare i IFK Luleå och på den tiden fanns det inga klubbdirektörer, kanslichefer eller sportchefer i föreningarna utan det var oftast lagledaren som fick ordna allt praktiskt. Och hustrun tvättade dräkterna efter varje match.

På 18-årsdagen 1968 debuterade Torbjörn i IFK Luleås A-lag i en match mot Friska Viljor, som vanns med 4-1.

IFK Luleå vann division II och fick kvala till allsvenskan. Mötte Skövde, Landskrona och Sandviken. Torbjörn Isaksson gjorde det avgörande andra målet i matchen mot Sandviken, framspelad av brorsan Staffan. Därmed var IFK Luleå klar för allsvenskan.
   Första matchen i allsvenskan var Örgryte borta. IFK ledde ett tag med 0-3 efter två mål av Mats Holmgren och ett av Bill Gällman, innan göteborgarna vaknade och gjorde två mål. Matchen slutade
2-3, vilket gav eko i landet.
   IFK Luleå låg hyggligt till i tabellen efter våromgången. Sedan kom matchen mot Liverpool, där mittfältsstrategen Bosse Lindmark blev skadad, vilket var ytterst olyckligt.
A-lagstruppen var sedan tidigare tunn och det fanns inget utrymme för skador. Dessutom var laget bräckligt.
   – Vi var dåligt tränade. Vi var helt enkelt dåligt förberedda. Det visade sig under hösten, då räckte vi helt enkelt inte till. Och blev sist i serien, erkänner han.

Torbjörn Isaksson hade ambitioner att bli proffs och fick ett par olika erbjudanden att ta ställning till.
   – Jag hade bestämt mig. Jag ville spela i Öster, som hade många duktiga spelare i laget, sådana som Inge Ejderstedt, Jan ”Lill-Damma” Matsson, Tommy Svensson, Anders Linderoth, Björn Andersson, Peo Bild och Göran Hagberg i mål.
   Torbjörn hade en sällsynt god teknik och speluppfattning, kunde slå långa öppnande passningar med precision och var tämligen respektlös som mittfältare.

Torbjörn Isaksson spelade fyra säsonger med Öster. Han spelade tre ungdomslandskamper och blev uttagen till en landslagssamling i Luleå, när Orvar Bergmark var förbundskapten.
   1976 lockades han åter till hemstaden och spelade två säsonger i IFK Luleå. Sedan 2000 bor Torbjörn i Thailand. Är gift med Jarruvan från Thailand.

– Sommaren tillbringar jag alltid i Sverige. Jag älskar Sverige. Sverige är fantastiskt.

Text: Kenneth Strömberg