”Tjejer kan ju också bli brandman”

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Lagarbetet, att vi gör jobbet tillsammans. Jag utvecklas hela tiden, både kompetensmässigt och som person. Vi utsätts för olika situationer konstant och jag vet att jag aldrig kommer bli fullärd. Det gillar jag, det driver mig. Den dag jag känner att jag kan allt är det nog dags att sluta.

Berätta om en tuff dag på jobbet?

– Det är när jag varit med på en olycka där en människa inte klarat sig. Vi övar mycket på olika situationer för att göra oss mer bekväma men vi kan inte öva på allt, och det känslomässiga är svårt att träna på. Det kan också vara tufft när vi hamnar på uppdrag som vi inte är vana vid.

Vilken är den vanligaste utryckningen?

– Automatiska brandlarm. Alltså brandvarnare i till exempel skolor eller på företag som är direktkopplade mot SOS Alarm. Oftast är det inte farliga situationer, men det händer såklart att det är det, som branden på Björkskataskolan till exempel. Bilolyckor åker vi på året runt men mycket är säsongsbetonat. Sommartid är det en del drunkningar och vintertid mer bränder.

Har ni mer att göra nu i juletider när många eldar i kaminer och tänder ljus?

– Det är absolut fler bränder, från mörkrets intrång i november till februari kan man säga. Under den mörka tiden vill många öka mysfaktorn; man eldar mer, tänder ljus och har fler lampor tända vilket såklart ökar risken för brand.

Vad ska man tänka på för att öka mysfaktorn på ett säkert sätt?

– Med ljus så är det uppsikt som gäller. Släck ljusen om du inte kan ha dem under uppsikt. Vad gäller kaminer så handlar det mycket om kunskap, att ha koll på hur mycket ved kaminen klarar av, vad som händer om veden är blöt och så vidare. Läs på om din kamin innan du använder den. Och viktigast av allt, se till att ha en fungerande brandvarnare i din bostad. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut om en brand uppstår.