Ny tv-serie om de ungas Luleå

En av personerna tittarna får följa med i ”XOXO Luleå” är Malin Åsén:

– Det har varit väldigt kul. Jag har fått testa en massa roliga saker, köra vattenskoter och vara backstage på Norrbottens teatern. Jag upptäcker själv nya saker som finns här, det öppnar ögonen för allt som går att göra här, att cykla fat bike på isen till exempel, det borde alla testa.

– Jag har nog alltid varit en ambassadör för Luleå och pratat gott om staden. För mig landar mina framtidsfunderingar alltid i att jag vill bo här i Luleå. Ska jag bilda familj så är det här. Luleå är en bra stad.

Sakib Chowdhury fick uppleva Luleå från ovan:

– Vi gick höghöjdsbanan och det var en kul teambuilding som jag rekommenderar andra att testa. Det är kul att se vad man klarar, testa sin rädsla mot sin envishet. Sedan fick jag åka med F21:s SK60 och det är väl mångas dröm att få flyga så. Det var sjukt spännande. Jag har många kompisar som är avundsjuka nu.

Fler inflyttare ger ökade intäkter

Det finns ett tydligt politiskt krav att Luleå ska öka sin befolkning nästa år med minst 850 personer. Forskningen visar att det är i åldern 18 till 35 år som 90 procent bestämmer var man ska bosätta sig. Därför har Luleå kommun sitt huvudfokus på åldersgruppen i platsmarknadsföringen. Varje ny inflyttare innebär drygt 50 000 kronor i statsbidrag till kommunen. Det innebär att en befolkningsökning på 100 personer ger kommunen fem miljoner i ökade intäkter.

Luleå kommun har tidigare legat på en inflyttning i åldern 19 till 25 år under perioden 1 augusti till 31 oktober på cirka 600 personer, den period när nya studenter kommer. I år har man genom riktade satsningar lyft siffran till nästan 1 500 personer som skrivit sig i Luleå, vilket ger kommunen ökade intäkter på 45 miljoner kronor 2019 jämfört med tidigare nivå på inflyttningen.

– Allt beror givetvis inte på våra marknadsföringsåtgärder. Men vi kan konstatera att ju mer vi gör, desto bättre resultat får det på inflyttningen i åldersintervallet och mer pengar till kommunens verksamhet. Och om vi ska nå unga måste vi göra det på deras planhalva, säger kommunikationschef Roger Jönsson.